Nie ma lepszego dodatku do obiadu, niż te ziemniaki z patelni. Mogą wystarczyć za całe danie
Moja rodzina już nasyciła się młodymi, gotowanymi ziemniakami podawanymi z koperkiem. Teraz częściej pytają o ziemniaki z patelni. Przyrządzam je często, jako dodatek do dań z mięs i ryb, jednak dzieci chętnie zjadają je zamiast całego obiadu. Wystarczy im tylko za dodatek prosty sos i chrupiąca surówka. Muszę przyznać, że rzeczywiście jest to smaczna opcja na ciepłe dni.
Jak przygotować młode ziemniaki do smażenia?
Przygotowanie młodych ziemniaków do smażenia jest bardzo proste. Tych z cienką, łuszczącą się skórką nawet nie trzeba obierać. Wystarczy je tylko dokładnie umyć. Nieco już starsze, młode ziemniaki można obrać. Potem bulwy należy pokroić w dość cienkie plasterki. Plasterki ziemniaków powinny być na tyle grube, by nie rozpadały się w czasie obracania na patelni, ale na tyle cienkie, by dość szybko się usmażyły. Nie trzeba ich bowiem obgotowywać. To znaczy można to zrobić, jednak smażone, surowe ziemniaki będą o wiele smaczniejsze.
Jak zrobić młode ziemniaki z patelni?
Młode ziemniaki z patelni robi się bardzo prosto. Po pokrojeniu należy je smażyć, aż się zrumienią i odpowiednio przyprawić.
Przepis: Młode ziemniaki z patelni
Plasterki młodych ziemniaków smażone na patelni
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 500 g młodych ziemniaków
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- czosnek granulowany
- tymianek
- 2 łyżeczki masła
Sposób przygotowania
- Krojenie ziemniakówMłode ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz i osusz. Pokrój je w plasterki o grubości ok. 1/2 cm.
- Smażenie ziemniakówNa dużej patelni rozgrzej trochę oleju. Ułóż na niej plasterki ziemniaków, tak by na siebie nie nachodziły. Smaż je po 5-7 minut z każdej strony, przełóż na talerz. Wtedy usmaż kolejną porcję ziemniaków.
- Doprawianie ziemniakówGdy wszystkie plasterki ziemniaków będą już obsmażone, wrzuć wszystkie ponownie na patelnię. Dodaj masło, oprósz je solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Delikatnie wymieszaj, by pokryły się dodatkami. Smaż plasterki, co jakiś czas mieszając, aż będą gorące i chrupiące.
Z czym podać młode ziemniaki z patelni?
Młode ziemniaki z patelni stanowią doskonały dodatek do dań obiadowych. Można je podać np. do pieczonych, grillowanych i smażonych mięs i drobiu, a także do ryb. Doskonale będą też smakowały, jako samodzielne, jarskie danie. Wystarczy wtedy tylko podać do nich sos, np. sos jogurtowo-czosnkowy, jogurtowo-ziołowy albo ze śmietany i majonezu oraz lekką surówkę. Z ziemniakami z patelni doskonale będzie się też komponowała pożywna sałatka z rukoli. Dzięki dodatkowi awokado i sera, całe danie stanie się całkiem pożywne.